Hedelmäinen puutarha

Suomen pohjoinen sijainti ja lyhyt kasvukausi asettaa melkoisia rajoituksia, kun mietitään puutarhan perustamista. Erityisestikin Suomessa selviävät hedelmiä tuottavat puut ovat harvalukuiset. Tässä artikkelissa teemme kuitenkin lyhyen katsauksen mahdollisiin puutarhamalleihin. Tiedossamme on, että omenat, päärynät ja kirsikat kasvavat Etelä-Suomen olosuhteissa kesällä varsin hyvin. Monet yksityispuutarhurit ovat myös kasvattaneet luumuja sekä kriikunoita omissa puutarhoissaan. Puutarhaharrastuksen aloittaminen on myös iso askel kohti omavaraisuutta, erityisesti jos lajivalikoimaa kasvatetaan. On upeaa seurata oman puutarhan ja ihka omien kasvien kasvua, kävellä omalle multamaalle ja nostaa omasta maasta itse kasvatetut lounaslisukkeet.

Kaikki kasvit tarvitsevat ravinteita, ja kasvit saavat ne joko maaperästä tai säännöllisin väliajoin lisättynä ravinnevalmisteista. Komposti on eräs hyvä menetelmä. Aivan ensimmäiseksi täytyy kuitenkin valita sopiva paikka puutarhalle. Jotkut kasvit voivat hyvinkin elää ja menestyä osittaisessa varjossa, kuten lehtisalaatti, mutta suurin osa kasveista tarvitsee suoraa päivänpaistetta, ainakin kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä. Varaudu myös tuholaisiin. Tuholaiset ovat usein väistämätön osa puutarhaa. Kun olet varautunut jo ennakkoon tuholaisiin, on osa ongelmasta jo ratkaistu. Nykypäivänä yhä useammat käyttävät orgaanisia torjuntakeinoja. Muista että kasvimyrkyt tuhoavat myös positiivista eläinlajistoa. Kierrätä lajikkeita, kasvata eri lajikkeita vierekkäin, tämä auttaa myös torjumaan tuholaisia.

Otamme esimerkiksi omenapuun. Omenapuu tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia suoraa auringonpaistetta per päivä, kasvukauden aikana. Omenapuu alkaa tuottamaan hedelmiä kahden tai kolmen vuoden ikäisenä, mutta täysikasvuinen omenapuu on vasta noin kahdeksan vuoden ikäisenä. Jo kahdesta puusta voi saada hyvin omenoita esim. perheesi tarpeisiin. Omenapuiden kierto on yksinkertainen. Aloitamme huhtikuusta, jolloin vanhemmat, jo olemassa olevat omenapuut täytyy vesoa, kunhan kylmin sää on ohi. Jos viime vuoden kasvu oli vähemmän kuin 30cm, täytyy puun juurelle antaa kompostin antimia. Jos kasvatat uusia omenapuita, joilla on jo juuret, ne täytyy istuttaa heti huhti-toukokuussa, kunhan lämpötila sallii ja maaperä on muokattavissa. Toukokuussa voidaan istuttaa puut jotka ovat kasvaneet ruukuissa, heti kunhan hallan vaara on mennyt. Touko-kesäkuussa nuput alkavat muuttua vaaleanpunaisiksi, ja sinun tulee tarkkailla tuholaisia tai taudin oireita. Toukokuusta aina syys-lokakuuhun, kastele omenapuita tarpeen mukaan. Kesä-heinäkuussa puihin ilmestyy ohuita ja pieniä omenan alkuja, jotkut myös poistavat nämä ihan pienimmät kasvun kiihdyttämiseksi. Syys-lokakuussa on sadonkorjuun aika. Maista yhtä omenaa kun se on saavuttanut täyden värityksensä, ja jos se on liian tärkkelysmäinen, odota muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin.