Ikuista marjareissut valokuviin

Jokainen metsän antimien, olivatpa kyseessä sitten marjat tai vaikka sienet, keräämistä harrastava on yhtä mieltä siitä, että marjastamiseen ja sienestämiseen liittyy paljon muutakin, kuin vain toiminnasta saatava ravinto. Ensinnäkin marjaan ja sieneen lähteminen vaativat molemmat tiettyä maaston ja luonnon lainalaisuuksien tuntemusta. Tästä syystä, lähes kaikki metsästä ravintoa keräävät jakavat saman rakkauden luontoa ja metsää kohtaan. Marjaan ja sieneen lähteminen ei ole heille velvollisuus vaan nautinto. Metsään lähdetään hakemaan ravintorikasta ja maukasta ruokaa, mutta sieltä lähdetään hakemaan yhtä lailla elämyksiä ja rentoutumista. Moni metsässä liikkuja osaa arvostaa luonnon kauneutta, joten metsään lähtee usein myös mukaan kamera valokuvien ottamista varten.

Marjastamiseen ja sienestämiseen liittyy mekaanisen työskentelyn lisäksi paljon muutakin. Siihen liittyy otollisen marja- tai sieniapajan etsiskely, metsän tuoksut ja visuaaliset elämykset, hyttysmyrkyn tuttu katku, termosmukeista nautittu kahvi ja eväsleipien mutustelu. Metsään lähteminen on monen suomalaisen mielessä kaikkia näitä asioita, ja näistä hetkistä on tärkeää muistaa ottaa myös valokuvia muistoksi. Marja- ja sienireissuista saa kokonaisen kirjon erilaisia kuvamuistoja, joista voit tietysti koota hauskoja albumeita, mutta metsässä otetuista valokuvista saa myös kauniita julisteita kodin tai kesämökin seinille.

Marjareissuilla kuvausaiheita ei onneksi ole ollenkaan vaikea löytää. Voit aina kuvata marjastusseuruettasi, joka perisuomalaiseen tapaan on yleensä varsin kirjava: lapset ja vanhuksetkin näyttävät hullunkurisilta vinossa olevine hyttyslakkeineen ja ylisuurten saappaittensa kera, jotka on summamutikassa kaivettu esiin autotallin tai kesämökin vajan perukoilta. Eväitä syödään keskellä marjamätästä ja ovela valokuvaaja odottaa juuri sitä hetkeä, kun on aika nousta takaisin töihin, mutta pehmeästä mättäästä ylös kömpiminen onkin usein helpommin sanottu kuin tehty. Näistä hyttyslakit vinossa hortoilevista ja pyllähtelevistä marjaseuralaisistasi nappaat varmasti hauskoja valokuvamuistoja, joille itse kuvien aiheetkin voivat naureskella.

Kaikkien kuvien ei kuitenkaan tarvitse tietenkään esittää hullunkurista marjaseuruettasi, sillä marjareissut ovat myös otollisia luonnon kauneuden ikuistamiseksi. Voit kuvata metsämaisemaa tai keskittyä metsän moniin kiehtoviin pienempiin yksityiskohtiin. Oletko huomannut, kuinka kauniilta mustikoiden samettisen sininen pinta näyttää? Hyvällä kameralla saat myös kiehtovia lähikuvia metsästä löytyvistä hyöteisistä ja erilaisista kasveista. Näistä otoksista saat kauniita valokuvia, ja jopa julisteita, erilaisiin tiloihin.

Toivottavasti sait tästä postauksesta runsaasti inpiraatiota ottaa kameran mukaan seuraavalle marja- tai sienireissullesi. Ikuista metsän tunnelma ja sen pienet, sinulle niin tutut ja rakkaat, yksityiskohdat kuvamuistoihin. Vaani seuruettasi kamerallasi parhaiden tunnelmien ikuistamiseksi, jotta voitte vielä vuosien päästä yhdessä naureskella hullunkurisille marjastus- tai sinestystamineillenne. Ja kuka ei halua ikuistaa kaverinsa tai sukulaisensa pyllähtämistä takaisin marjamättääseen?