Kolme vinkkiä kantarellikauteen

Helpoin sieni aloittelevalle sienestäjälle on kantarelli. Kantarelli on äärettömän helppo sekä tunnistaa että valmistaa.

Kantarelli kasvaa helposti erilaisissa paikoissa, eikä ole niin nirso asuinpaikastaan, joten kantarelleja voi löytää oikeastaan mistä tahansa.

Mistä kantarellin tunnistaa?

Kantarelli, tunnetaan myös toiselta nimeltään keltavahverona, on helppo tunnistaa. Sieni on kauttaaltaan keltainen. Sienen lakki on suppilon näköinen ja reuna on yleensä mutkilla. Sen alapuolella on poimuja. Kantarellia vastaavan näköinen sieni on valevahvero, mutta se on oranssimpi ja sillä on tiheämmät poimut. Sieni ei ole myrkyllinen, mutta ei ole juurikaan arvokas joten se kannattaa jättää metsään.

Missä kantarelli kasvaa?

Kantarelli on juurisieni koivulle, joten sitä kannattaa metsästää lehtimetsistä jossa on paljon koivuja. Sieni pitää kosteudesta ja valosta sekä kasvaa maalla joka on pakkautunut kovaksi, joten kannattaa pitää silmä kovana myös muokatulla maalla. Sieniä voi löytää muun muassa metsäpolkujen- ja teiden varrelta sekä ojien reunoista.

Jos löytää sellaisen paikan missä on paljon kantarelleja, kannattaa sinne palata toistekin sillä sienet kasvavat joka vuosi samoissa paikoissa ja olosuhteissa.

Miten kantarellia voi käyttää?

Kantarelli on hyvä säilöä ja todella helppo valmistaa. Sientä ei tarvitse esimerkiksi ryöpätä eikä käsitellä muutenkaan.

Sieni on kuitenkin parhaan makuinen tuoreena. Kantarellin valmistaminen on helppoa – se tarvitsee vain puhdistaa roskista. Tämän jälkeen sienen voi popsia vaikka raakana. Kantarellin aromit tulevat hyvin esiin jos sen paistaa pannulla ja käyttää valmistukseen myös voita ja suolaa.

Kantarelleja voi säästää talveksi vaikka kuivaamalla sienet. Kantarellit voi myös pakastaa tai laittamalla ne säilöön käyttämällä suolalientä. Pakastaminen on varmasti näistä metodeista kaikista parhain tapa. Tällöin sienet voi kiehauttaa ja laittaa sen jälkeen ne pakasterasioihin.

Sienten kuivaaminen herättää monia mielipiteitä. Joidenkin mielestä kuivaaminen vahvistaa sienen aromeita ja toisten mielestä kantarellista tulee taas sitkeän makuinen.

Kantarelli on oikeaa superfoodia ja se sisältääkin paljon D-vitamiinia. D-vitamiinin lisäksi siitä saa esimerkiksi rautaa, kaliumia ja seleeniä. Silloin kun kantarelli on käsittelemätön, niin se on myös erittäin vähärasvainen.