Suomi – marjojen maa

Suomi on marjojen maa ja täällä kasvaakin noin 50 erilaista marjaa. Näistä 37 on syötäviä ja näistä yleisimpiä on parikymmentä. Vaikka vuosi olisi huono, niin marjoja kypsyy silti noin sata kiloa jokaista asukasta kohti, kun taas hyvänä vuonna sato on kaksi kertaa isompi. Marjoja poimitaan noin 40 kg jokaista asukasta kohti.

Ahomansikka

Tämä marja tunnetaan myös nimellä metsämansikka ja se on monivuotinen. Se kasvaa luonnon niityillä, rinteillä ja tienpientareilla ja kypsyy kesäkuun lopulta heinäkuulle. Marjat ovat punaisia ja pieniä.

Juolukka

Juolukka on varpu joka tiputtaa lehtensä talveksi. Sen sekoittaa helposti mustikkaan, mutta se kasvaa mustikkaa isommaksi ja sen marjat ovat isompia. Juolukka kasvaa suolla, soistuvissa metsissä ja kangasmetsissä alkukesästä.

Karpalo

Karpalo kasvaa kesäkuussa niukkaravinteisissa rämeissä ja nevoissa. Sen marjat ovat punaisia tai sinipunaisia. Karpaloita on kahta erilaista: Etelä-Suomessa kasvaa isokarpaloa ja Pohjois-Suomessa pikkukarpaloa.

Karpalo

Lakka kypsyy heinäkuun lopusta syyskuun alkuun soilla, rämeillä ja mustikkakorvissa. Lakka kutsutaan myös hillaksi tai suomuuraimeksi. Sen marjat ovat kypsinä mehukkaita ja keltaisia.

Lillukka

Marja on monivuotinen ruoho ja se kasvaa koko Suomessa, mutta yleisin se kuitenkin on Järvi-Suomessa jossa se kasvaa kivissä, harjuilla, pientareilla sekä lehtomaisissa metsissä. Lillukka on kypsä heinäkuussa.

Mesimarja

Mesimarja kasvaa kosteissa korpisoilla, rantaniityillä, peltojen pientareilla sekä lehtomaisissa kangasmetsissä ja on kypsä heinä-elokuussa. Sen hedelmät ovat erittäin mehukkaita ja tummanpunaisia.

Mustikka

Mustikka on varpu jonka marjat ovat tummansinisiä, lähes mustia. Se kasvaa Etelä-Suomessa kuusimetsissä ja Pohjois-Suomessa myös kuivemmissa metsissä ja on kypsä heinäkuun loppu-syyskuun alku -välisenä aikana.

Puolukka

Tämä on Suomen suosituin metsämarja ja se kasvaa koko Suomessa kallioilla, tuntureilla, kuivissa kangasmetsissä sekä suometsissä. Sen on kypsä elokuun lopusta syyskuun alkuun.

Riekonmarja

Riekonmarjan kasvupaikka on tunturipaljakat, kuivat koivuvyöhykkeet, kalliot ja mäntymetsien kuivat sorat. Sen kypsymisaika on elokuun lopusta aina lumen tuloon saakka.

Vadelma

Vadelma viihtyy aurinkoisilla paikoilla ja kasvaa avoimilla paikoilla ja kangasmetsissä ja lehdoissa. Vadelma kypsyy heinäkuun lopusta elokuuhun.

Variksenmarja

Variksenmarja on tummansininen, melkein musta ja kasvaa koko maassa esimerkiksi kankailla ja suolla. Sen kypsymisaika on heinäkuusta lumen tuloon saakka.