Suomi – superfoodin maa

Suomessa ei tällä hetkellä arvosteta tarpeeksi oman maan antimia, vaan mennään hieman ulkomailta tulevien trendien mukaan siinä, mitä tulee supermarjoihin ja superruokiin.

Mitä yrtteihin tulee, niissä seurataan myös tiettyjä trendejä, mutta ne perustuu yleensä sattumaan ja on riippuvainen siitä, mitä tutkijat sillä hetkellä tutkivat. Nykypäivän kuuma peruna on D-vitamiini ja siitä onkin vähän väliä väittelyä, mikä oikea annostus on.

Suomen marjat ovat loistavia superruokia

Kuivattuja mustikoita käytettiin ennen vanhaa ripulin hoitoon, ja mustikka on myös erittäin hyödyllinen silmille. Kotimaisista marjoista tyrni on myös loistava marja. Se on erinomainen iholle sen vitamiinien ja rasvahappojen myötä.

Syksyn flunssan iskiessä mustaherukka on loistava ystävä. Se ei ole pelkästään maultaan hyvä, vaan se sisältää väriaineita ja C-vitamiinia, jotka ovat ihmiskeholle hyödyllisiä.

Vanha konsti virtsatieinfektion hoitoon on käyttää karpaloa, joka sekä estää että hoitaa infektiota. Karpaloista tehtyä mehua voi siis juoda ennaltaehkäisevästi virtsatieinfektioon.

Vadelmapensaiden lehdistä voi sen sijaan tehdä hyvän makuista teetä, joka makunsa lisäksi on terveellistä. Sen maku on suhteellisen mieto ja sitä on käytetty myöskin ripulin hoitoon sekä suuvetenä.

Sekä sipuli että valkosipuli ehkäisevät hyvin flunssaa ja hoitavat sitä rikkipitoisten aineidensa ansiosta. Mikäli haju ei ole häiritsevää, niin niitä kannattaa käyttää. Valkosipulia on myös kutsuttu luonnon omaksi antibiootiksi.

Terveen elämän yrttinä toimii nokkonen ja se on äärettömän ravintorikas. Se sisältää raudan lisäksi vitamiinia ja hivenaineita, ja sillä on monia terveysvaikutuksia. Se muun muassa edistää virtsaneritystä ja on hyväksi vastustuskyvylle sekä ehkäisee flunssaa. Nokkosesta voi tehdä teetä tai sitä voi syödä silloin, kun se on nuori. Ensimmäiset lehdet ovat nimittäin hyviä, mutta vanhempien maku on paha ja kitkerä.

Kuusenkerkkä on keväisin nautittavat herkku, joka on täynnä C-vitamiinia. Se sisältää lisäksi eteerisiä öljyjä, joilla on antibakteerisia vaikutuksia.

Suomessa on vanhoina aikoina nautittu männyn kuoren nilaa, ja siitä onkin valmistettu pettuleipää. Leivässä nila toimii jauhon jatkeena, mutta siitä yksin ei voi valmistaa leipää.

Puna-apilasta voi myös valmistaa teetä, ja se irrottaakin hyvin limaa ja edistää virtsan eritystä. Apilaa markkinoidaan myös naisten vaivoihin, joita vaihdevuodet aiheuttavat.