Ekologinen sisustus

Ekologisen sisustuksen kulmakivet ovat kierrätys sekä kestävät arvot. Huonekaluissa voi myös suosia luonnonmateriaaleja jotka ovat melkein aina keinotekoisia materiaaleja parempia ja kestävämpiä. Kestävin ajatus sisustuksessa tietenkin on, että ostetaan tavaroita tarpeeseen eikä turhaan eikä kertakäyttöisiä tuotteita. Näin pienennetään helposti hiilijalanjälkeä. Pienemmässä kodissa asuminen on tietenkin myös ympäristöystävällisempää, sekä LED-valaistuksen käyttö tavallisten lamppujen sijaan. Taulujen sijaan on hyvä käyttää halpoja julisteita sisustuselementtinä.

Ekologinen sisustus suosii luonnonmateriaaleja kuten bambua, pellavaa, täyspuuta, villaa, kiviä ja hamppua. Muovi ja keinotekoiset materiaalit tekevät tuhojaan ympäristölle. Sen lisäksi ne saattavat sisältää terveydelle haitallisia aineita. Puun käyttö on aina ympäristöystävällistä sillä se on uusiutuvaa ja toimii hiilivarastona. Alumiini, teräs ja eräät muovit ovat myös kierrätettäviä.

Sisustustarvikkeille ja huonekaluille on olemassa sertifikaatti jos ne ovat ekologisia. Jos tuotteella vaikkapa on EU-kukka tai Reilun Kaupan merkki, niin silloin tuote on valmistettu sekä ympäristöä että ihmisiä varjelevalla tavalla. Tuotetta ostaessa kannattaa huomioida myös kuljetuskustannukset. Vaikka itse tuote olisi ekologinen, niin pitkä kuljetus ei sitä puolestaan ole ja kotimaisten tavaroiden osto on tietenkin ekologisempaa kuin vaikkapa ulkomaiset nettikaupat.

Huonekaluissa ja vaikkapa sisustustyynyissä voi olla aika paljonkin täytettä ja jotta ekologiset arvot täyttyvät kannattaa välttää synteettistä täytettä ja suosia vaikka jouhia, kookoskuitua tai vaikka luonnonkumia. Huonekaluihin voi olla hankalampaa löytää oikeita täytteitä, mutta vanhat huonekalut voi sen sijaan vaikka verhoilla uudestaan. Tekstiileinä kannattaa käyttää pellavaa, puuvilla tai hamppua.

Käytetyt huonekalut ovat hyvin ympäristöystävällisiä. Esimerkiksi 60-luvulla, tai vanhemmat huonekalut ovat tehty kestämään ja niissä onkin hyödynnetty luonnonmateriaaleja. Sen lisäksi vanhoista huonekaluista ei yleensä lähde läheskään yhtä paljon haitallisia aineita kuin taas uusista huonekaluista. Jos sisustuksessa halutaan panostaa laatuun, niin kopioita tulee ehdottomasti välttää. Sänky on huonekaluna sellainen joka kannattaa ostaa uutena. Se on järkevää sillä vanhoissa sängyissä saattaa piillä vaikka luteita tai muita inhottavia yllätyksiä. Sängynrunko sen sijaan on suhteellisen turvallinen ostaa käytettynä. Habitare-messuillakin nähtiin tänä vuonna kierrätyskoteja jotka olivat edullisia.

Laatuun panostamalla uusien huonekalujen kanssa on tärkeää ja kannattaakin valita ajaton design ja kestävät materiaalit jolloin huonekalujen käyttöikä on pitkä ja jälleenmyyntiarvo on suurempi.