Retkiruokailu sujuu mukavasti oikeiden välineiden avulla

Kevät ja kesä ovat vain muutamien kuukausien päässä ja moni innokas luontoretkeilijä alkaa jo lopputalvesta haaveilemaan tulevista eräreissuista Suomen kauniiseen luontoon. Retkeilykausi jatkuu keväästä aina syksyn loppuun, sillä jokainen vuodenaika tarjoaa eri syitä lähteä luontoon. Moni tekee kevään ja kesän aikana vaellusretkiä, joiden tarkoituksena on yksinkertaisesti nauttia luonnosta ja irtaantua hetkeksi yhteiskunnan moninaisista paineista. Kesän lopulla alkaa taas marjastuskausi, jota seuraa syksyn tultua sienestys – runsaasti syitä lähteä päiväretkelle luonnonhelmaan! Vaelluksella ja pitemmällä päiväretkellä metsässä on mukava valmistaa nuotiopaikalla jotakin lämmintä ruokaa. Aina ei ole kuitenkaan itsestään selvää, mitä ruoanlaiton tykötarpeita metsään kannattaa ottaa mukaan. Nappaa siis tästä artikkelista vinkit, joiden avulla retkiruokailu sujuu alusta loppuun mutkattomasti!

Retkiruokailua suunnitellessa on otettava huomioon ainakin reissun pituus, syöjien lukumäärä, ruoan säilyvyys sekä tarvittavat valmistus- ja ruokailuvälineet. Vaikka aikeissasi olisikin täydentää muonavarastoa retken aikana esimerkiksi kalastamalla, älä missään nimessä laske yhtäkään ruokailua hypoteettisen kalasaaliin varaan. Luonnon antimia on mukava lisätä tilaisuuden tullen aterioille, mutta kaikista turvallisinta on suunnitella jo ennen kotoa lähtöä, kuinka paljon ruokaa otetaan mukaan. Jos kyseessä on päiväretki, eikä patikointimatkaa ole paljoa, voi olla mahdollista ottaa mukaan sellaisiakin ruokia, jotka vaativat säilytystä viileässä. Parin kylmäkallen avulla esimerkiksi makkarat ja leikkeleet pysyvät tarpeeksi tuoreina aina ruokailuhetkeen asti. Lyhyillä retkillä ei myöskään tarvitse huolehtia liikaa tuotavien tykötarpeiden painosta, sillä ne jaksaa kyllä kantaa parkkipaikalta aina ensimmäiselle nuotiopaikalle asti.

Luontoretkelle kannattaa ottaa mukaan eri ruoanlaittovälineistä vain kestävimmät, helppohoitoisimmat ja kevyimmät. Kattiloita ja paistinpannuja ei esimerkiksi ole järkevää ottaa mukaan eri kokoisina, sillä ne ovat ruoanlaittovälineistä painavimpia ja vievät repussa eniten tilaa. Hyvä vinkki onkin ripustaa kattila roikkumaan repun ulkopuolelle repputilan säästämiseksi muille tykötarpeille. Luontoretkellä kaikki ruoanlaitto tapahtuu yleensä nuotiopaikalla, joten paistovälineiden on kestettävä liekin päällä kuumentamista. Tästä syystä esimerkiksi erinäisiä teflonpannuja ei kannata ottaa mukaan ollenkaan, sillä niiden pinnoitteet saattavat vaurioitua, jos ne pääsevät kuumenemaan liiaksi. Nuotiolla kestävä valurautapannu onkin paras ratkaisu, sillä se johtaa erinomaisesti kuumuutta ja on helppo puhdistaa reissussa vain kuumalla vedellä ja palalla talouspaperia. Ruokailuvälineissä voi suosia esimerkiksi kevyttä ja kestävää alumiinia, muovia tai puuta – valinta riippuu retkeilijän omista mieltymyksistä.

Toivottavasti sait tästä artikkelista inspiraatiota ja käyttökelpoisia neuvoja seuraavaa luontoretkeäsi varten. Muista mitoittaa tarvikkeesi niin reissusi pituuden kuin henkilömäärän mukaan ja suosi kestäviä mutta kevyitä tuotteita, niin luontoretkestäsi tulee varmasti onnistunut!