Opi tunnistamaan sieniä

Meillä on Suomessa metsät täynnä ruokaa, jota emme hyödynnä niin hyvin kuin voisimme. Sieniä löytyy metsistä paljon ja niitä ei todellakaan enää kerätä kuten joskus ennen. Sienet ovat kuitenkin todella hyvää ravintoa ja niistä saa monenlaisia aterioita. Osa sienistä on myrkyllisiä ja osa syötäviä. Tämän takia on tärkeää osata tunnistaa ruokasienet myrkyllisten sienten joukosta. Ruokasienien tunnistaminen ei ole vaikeaa ja niitä voit helposti opiskella vaikka omassa sängyssä, jonka sängynvarusteet saat verkosta ja voit iltaisin paneutua opiskelemaan sieniä ennen nukkumaan menoa. Käymme tässä artikkelissa läpi helppoja vinkkejä, joiden avulla voit myös tunnistaa yleisimmät ruokasienet.

Tärkeä sääntö sienien kanssa on, että jos et varmasti osaa tunnistaa sientä, älä poimi sitä, se voi olla myrkyllinen. Ruokasieniä metsistä löytyy monia ja niistä yleisimpiä ovat rouskut, tatit, haperot, kantarelli, suppilovahvero, lampaankääpä ja mustatorvisieni. Näitä sieniä voi etsiä Suomen metsistä ja sienet varsinkin viihtyvät havupuu vastaisessa metsässä, jossa on myös muita puita mutta riittävästi valoa. Sieniä voi myös löytää teiden varsilta ja teollisuusalueilta mutta sienet ottavat ravintoa ilmasta ja maasta, joten ne voivat kerätä haitallisia kemikaaleja, jos lähistöllä on paljon päästölähteitä.

Rouskuja löytyy yleensä paljon ja varsinkin karvarouskua löytyy helposti ja se on helppo tunnistaa. Se on vaaleanpunainen ja sillä on karvapeitteinen lakki. Sienestä valuu maitiaisnestettä kun sen rikkoo. Tatit on myös helppo tunnistaa pyöreästä ja pulleasta muodosta sekä lakin alla olevasta pillistöstä. Tatteja onkin helppo kerätä ja aloittelevalle sienestäjälle ne ovat helppoja sieniä. Muita helppoja sieniä ovat kantarellia ja suppilovahvero. Suppilovahveroita löytyy useasti paljon kun löytää yhden. Suppilon lakki on ruskea tai harmahtava ja jalka keltainen ja niistä saa todella hyviä keittoja ja kastikkeita sekä piiraita. Suomen metsien herkullinen kantarelli on myös melko helppo tunnistaa sen koko keltaisesta väristä. Kantarellia löytyy sekapuu- ja lehtipuu metsistä ja samoin kun suppiloa myös sitä löytää usein enemmän kun löytää yhden.