Sisusta pihalle kesäinen soppi

Juhannuksena kesä on kukkeimmillaan ja puutarha näyttää parhaat puolensa: talvella suunnitellut ja keväällä istutetut perennapenkit, hyvin leikatut ruusupensaat ja hyöty-yrttien viljelmät kukoistavat. Moni haaveileekin viettävänsä ulkona puutarhassa koko kesän nauttimassa Suomen luonnosta. Tämä ajatus ei ole mahdoton, sillä ulos voi helposti luoda majan, jossa voi viettää aikaa ja jopa nukkua lämpiminä kesäöinä. Tässä artikkelissa annamme parhaat vinkit kesäisen sopen rakentamiseen.

Kesämajaa suunniteltaessa kannattaa hyödyntää jo olemassa olevat rakenteet. Onko pihalla varastorakennus, vanha leikkimökki tai huvimaja, joka on jäänyt vaille käyttöä? Monet piharakennukset voi helposti ottaa uudelleen käyttöön kesäisiksi ajanviettopaikoiksi. Tarkista, ettei rakennuksissa ole haittaeläimiä tai niiden pesiä, esimerkiksi rottia, hiiriä tai ampiaisenpesiä. Siivoa rakennus lattiasta kattoon mäntysuopavettä säästelemättä.

Jos pihalla ei ole sopivaa rakennusta, voi majan rakentaa vaikkapa väliaikaisesti koottavan teltan sisälle. Kevyeksi rakennelmaksi riittää myös metallisten kehikoiden varaan rakennettu seinämä, joka on koristeltu verhoilla. Lattiana voi käyttää parvekkeelle tarkoitettuja puuta jäljitteleviä laattoja. 

Huonekaluiksi majaan tarvitaan ehdottomasti rento sohva, jolle voi tarpeen vaatiessa nukahtaa. Puutarhakalustemyymälöistä voi löytää säätä kestäviä mutta mukavia sohvia. Alennuksista on helppo löytää sohva edullisesti, mikäli kesämajaan ei halua käyttää määräänsä enempää rahaa. Lisäksi majaan kannattaa hankkia pöytä, jonka äärellä voi nauttia aamupalan ja tarvittaessa vaikkapa tehdä valmisteluita grillaamista varten.

Kesäinen maja pitää voida korjata nopeasti suojaan sateelta ja syksyn huonoilta ilmoilta, joten siksi keveys ja siirreltävyys ovat ehdottomasti isoja etuja, mitä majan sisustukseen tulee. Kesäsade voi myös yllättää, joten siksi mitään erityisen arvokasta ei kannata kesäisessä majassa pitää, vaan panostaa käytettävyyteen.