Mökille ja marjastamaan

Syksy on ehdottomasti marjastuksen kulta-aikaa kotimaassamme! Mustikoiden sesonki on jo loppukesästä, mutta mitä pidemmälle syksyä mennään, sitä mehukkaampia ovat puolukat, karpalot, lakat ja muut metsiemme herkulliset marjat! Marjastusretkestä metsään kannattaa tehdä perinne, johon voi kutsua osallistumaan koko perheen ja ystävät.

Marjaan voi ja kannattaa lähteä kauemmas kuin omaan lähimetsään. Huolimatta siitä, missä päin Suomea asut, löytyy parin tunnin ajomatkan päästä varmasti tiheää metsää, joka on otollista marjastusmaastoa. Marjastusretkeä varten kannattaa varata mökki, ellei sellaista itse omista. Mökkejä löytyy vuokralle usein internetistä, tuttujen kautta tai jopa lähikauppojen ilmoitustauluita tai sanomalehtien vuokrataan-palstalta. Mökkiä vuokratessa kannattaa tarkistaa, että siellä on sopivasti nukkumapaikkoja kaikille osallistuville. Avattava sohva eli vuodesohva on erittäin kätevä, kun tilaa on vähän ja nukkujia useampi. Lämpiminä syksyinä osa marjastajista voi leiriytyä myös vaikkapa telttaan mökin pihamaalle.

Säänmukainen varustus on asia, jonka tärkeyttä ei voi liiaksi painottaa. Kannattaa ottaa selvää säätiedotuksesta jo hyvissä ajoin, ja hankkia säähän sopivat vaatteet. Ei ole mitään harmillisempaa, kuin joutua lähtemään kotiin hyvin alkaneelta marjastusreissulta, jos vaatteet kastuvat litimäriksi ja lenkkarit uppoavat märkiin mättäisiin. Kannattaa varata mukaan ainakin kumisaappaat, sadetakki tai vettä hylkivä ulkoilutakki ja hyttyssuoja kasvoille. Kumisaappaat kannattaa pakata mukaan myös silloin, kun liikutaan alueella, jossa on havaittu paljon käärmeitä. Hyttyssuojan lisäksi erilaiset suihkeet ja roll-on-valmisteet ovat tärkeitä ottaa mukaan marjaretkille.

Marjaretki jää varmasti ikimuistoisena kaikkien osallistujien mieliin! Ottakaa paljon kuvia ja kehittäkää niistä vaikkapa kuvakirja jokaiselle osallistujalle. Kuvakirjaa on mukava selailla talvella – ehkäpä jopa takkatulen loimutessa itse kerätyistä marjoista tehtyä lämmintä mehua juoden.