Luonnosta valurautapannun kautta ruokapöytään

Me suomalaiset olemme siinä mielessä onnekkaassa asemassa monen muun maan asukkaisiin verrattuna, että maastamme löytyy runsain mitoin puhdasta luontoa, kuten vehreitä metsiä moninaisine antimineen. Olemme kansana tottuneet selkeisiin vuodenaikojen vaihteluihin, jotka tuovat kukin mukanaan uuden maiseman ja liudan erilaisia kunkin omatoimisesti kerättäviä aineksia tuomaan vaihtelua ruokapöytäämme. Luonnonantimia löytyy niin vehreistä metsistämme kuin monista puhtaista järvistämme ja joistamme. Monella on myös omassa puutarhassaan kasvikunnan edustajia, jotka tuottavat omana vuosittaisena kukoistuskautenaan maukasta satoa. Tässä artikkelissa annammekin vinkkejä, mitä luonnonantimista kannattaa tehdä ja miten niistä saa perinteisellä valurautapannulla erityisen maukkaita.

Valurautapannu löytyy ainakin monen isovanhempien keittiönkomerosta, mutta muuten tämä perinteinen ruoanlaittoväline oli jo painunut suurimmilta osin monen mielessä unholaan, kunnes tunnetut kokit alkoivat jälleen viimeisten parin vuoden aikana puhua sen monista hyvistä ominaisuuksista moderneihin teflonpannuihin verrattuna. Valurautapannu on nimittäin teflonpannuihin verrattuna äärimmäisen monipuolinen ja kestävä ruoanlaittoväline, joka jokaisen tulisi omistaa. Valurautapannu soveltuu niin riista- kuin sieniruokienkin kokkaamiseen mutta myös erilaisten piirakoiden ja muiden jälkiruokien valmistamiseen. Pannu on oikein hoidettuna käytännössä ikuinen, ja se säilyy sitä paremmassa kunnossa mitä useammin sitä käytetään. Iso valurautapannu mahdollistaa eri ruoka-aineiden samanaikaisen paistamisen ja koko komeus voidaan kantaa sellaisenaan suoraan ruokapöytään, jolloin jokainen voi itse ottaa pannulta haluamansa kokoisen annoksen.

Kuten aiemmin mainitsimme, valurautapannu soveltuu myös jälkiruokien valmistamiseen. Pannu voidaan laittaa sellaisenaan uuniin, joten voit valmistaa siinä esimerkiksi erilaisia piiraita. Monella on pihassaan niin omenapuita kuin erilaisia marjapensaitakin, joten näiden antimista syntyy helposti valurautapannun avulla maukkaita omena- ja marjapiiraita. Piirakkapohja kypsyy kunnolla, kun esipaistat sen uunissa ennen täytteiden lisäämistä. Netistä löytyy monia maukkaita piirakkapohjaohjeita juuri valurautapannua varten. Monet huippukokit vannovat valurautapannun nimeen, sillä se tuo ruokaan kuin ruokaan loistavan paistopinnan ja rutkasti enemmän makua kuin monet modernit pannut. Olet varmaankin huomannut, että esimerkiksi muurikkapannuletut ovat paljon teflonpannulla paistettuja maukkaampia? Valurautapinta tuo myös sillä paistettuihin piirakoihin lyömätöntä makua. Piirakka on myös hauska kantaa pöytään tarjoiltavaksi suoraan pannusta, mikä tuo kattaukseen mukavan rustiikkista tyyliä.

Löytyykö sinun keittiöstäsi jo tämä perinteinen ruoanlaittoväline? Valurautapannulla valmistat kaikista keräämistäsi luonnonantimista monipuolisesti erilaisia makeita ja suolaisia herkkuja. Voit hankkia pannun muutamassa eri koossa, jolloin voit halutessasi valmistaa samanaikaisesti eri ruoka-aineita. Monet ammattilaiset suosittelevat myös varaamaan kalaruokien valmistamista varten aivan oman pannunsa, jotta muihin ruokiin ei siirtyisi kalan makua. Hauskoja kokkaushetkiä!