Terveyttä ja hyvinvointia mustikoista ja vadelmista

Marjat ovat pieniä, pehmeitä, pyöreitä, erivärisiä hedelmiä. Ne ovat pääasiassa sinisiä, punaisia ​​tai violetteja. Ne ovat makeita tai happaman makuisia ja niitä käytetään usein säilykkeissä, hilloissa ja jälkiruoissa.

Marjoilla on yleensä hyvä ravitsemuksellinen profiili. Niissä on tyypillisesti runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja antioksidantteja. Siksi marjojen sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa estämään ja vähentämään monien kroonisten sairauksien oireita. Tässä on 2 terveellistä marjaa, joiden syömistä suosittelen.

Mustikat

Mustikat ovat suosittuja marjoja, jotka toimivat hyvänä K-vitamiinin lähteenä. Mustikat sisältävät terveyttä edistäviä antioksidantteja. Nämä aineet voivat auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä sekä terveillä ihmisillä, että niillä, joilla on suuri taudin riski. Lisäksi mustikat voivat parantaa muiden sydänsairauksien riskiä alentamalla ”huonon” LDL-kolesterolin määrää veressä, vähentämällä sydänkohtauksen riskiä ja tehostamalla valtimoiden toimintaa. Mustikat voivat myös vähentää diabeteksen riskiä. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että mustikat ja bioaktiiviset mustikkayhdisteet voivat parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä jopa 26 %:lla. Jotkut tutkimukset ovat myös antaneet näyttöä siitä, että mustikat voivat edistää aivojen terveyttä. Jos haluat syödä enemmän mustikoita, voit sisällyttää mustikoita päivän eri aterioihin (esimerkiksi brunssi, lounas tai päivällinen).

Vadelmat

Vadelmia käytetään usein jälkiruoissa ja ne ovat erittäin hyvä kuidunlähde. Vadelmat sisältävät myös antioksidanttisia polyfenoleja, joilla on monilla terveyttä edistäviä vaikutuksia. Yksi tutkimus on esimerkiksi osoittanut, että kun pyöräilijät nauttivat vadelmia ja muita marjoja sisältäviä juomia, liikunnan aiheuttama oksidatiivinen stressi väheni merkittävästi. 

Vadelmia on saatavilla monina eri lajikkeina, mutta mustat vadelmat voivat olla erityisen hyviä sydämen terveydelle. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mustat vadelmat voivat vähentää sydänsairauksien riskitekijöitä, kuten korkeaa verenpainetta ja veren haitallisia kolesterolitasoja.