Joulukuusia on moneen lähtöön

Lapsena harva tulee ajatelleeksi sitä, että kuusia on enemmän kuin yksi laji ja että tällä seikalla on merkitystä esimerkiksi joulukuusen valinnassa. Tämä kaikki kuitenkin käy aikuistuessa kaikille selväksi ainakin siinä vaiheessa, kun omaan kotiin hankittu joulupuu alkaa varistamaan neulasia kaikkialle jo parin päivän päästä. Lapsuuden kodin kuuset kun tuntuivat kestävän elinvoimaisina huomattavasti pidempään. Neulasten varisemisherkkyys riippuu nimittäin sekin kuusen lajista ja sen erityisominaisuuksista. Nykyään juuri sitä oikeanlaista joulupuuta etsiville on tarjolla useita eri kuusilajeja, joista jokainen voi valita mieleisensä. Joulu on jälleen kohta jo oven takana ja moni haaveilee jo unelmiensa joulupuusta. Tässä postauksessa pohdimmekin joulukuusen kannalta tärkeitä ominaisuuksia, sekä esittelemme muutamia suosittuja joulukuusilajeja.

Kuten aiemmin mainitsimme, kuusen neulasten ennenaikainen variseminen on yksi harmillisimmista asioista, joka joulukuusen kanssa voi tulla eteen. Neulasten pitkäikäisyyteen vaikuttaa kuitenkin kuusilajin ohella myös se, että kuusta on kasteltu jatkuvasti (eikä se ole missään vaiheessa päässyt kuivahtamaan) sekä se, onko kuusi ulkoa sisään tuotaessa sulatettu oikeaoppisesti. Esimerkiksi liian lämpimässä tilassa sulatettu kuusi tulee mitä todennäköisimmin tiputtamaan neulasensa ennenaikaisesti. Neulasensa hyvin säilyttäviä kuusilajeja ovat kuitenkin esimerkiksi serbiankuusi ja pihtakuusi. Serbiankuusi sopii hyvin joulupuuksi myös sen luontaisen tuuheuden ja paksujen neulasten vuoksi. Tämän Serbiasta kotoisin olevan kuusilajin tekee erityisen näyttäväksi myös sen neulasten alapinnan hopeainen väritys. Pihtakuusi taas on Suomessa myytävistä kuusilajeista kestävin, joten joulupuusta pitkään iloa haluavien kannattaa suosia sitä.

Kuusen kestävyyden ohella monille on tärkeää myös kuusen muoto ja tuoksu. Moni muistaa lapsuudestaan joulukuusen pihkaisen tuoksun, joten tämä on edelleen puun valinnan kannalta tärkeä kriteeri. Ennen vanhaan joulukuuset haettiin usein omatoimisesti lähimetsästä, jolloin kuusi usein tuoksui voimakkaasti, mutta varisti toisaalta aikaisin neulasensa. Nykyään tuoksuva kuusi ei ole enää itsestäänselvyys, sillä myynnissä olevat kuuset ovat luonnonmetsiemme puita kestävämpiä, mutta valitettavasti usein myös tuoksuttomia. Tuoksun suhteen varma valinta on perinteinen suomalainen metsäkuusi, joka kuusiviljelyn ammattilaiselta ostettuna on muodoltaan juuri oikean mallinen ja tuuheaoksainen. Toinen hyvä valinta on palsamipihta, jonka tuoksua kuvaillaan hienostuneen aromaattiseksi. Tämän lisäksi palsamipihdalla on kauniin kartiomainen malli ja se säilyttää pitkään neulasensa.

Hankitaanko teidän perheessänne joka joulu samanlainen kuusi vai tykkäättekö kokeilla erilaisia kuusilajeja? Jouluun liittyy paljon perinteitä, ja monella on mielessään hyvin tarkka visio siitä, millainen joulukuusen on oltava ollakseen juuri täydellinen. Toivottavasti sait tästä postauksesta ideoita ja neuvoja kuusiostoksillesi. Hauskaa joulunodotusta!