Luonto inspiraation lähteenä – puu trendikäs ja terveyttä edistävä sisustusmateriaali

Mustavalkoinen ja jyrkkä sisutusmuoti on saanut viime vuosina väistyä pehmeämpien, luonnon sävyjen tieltä. Luonto inspiraationa sisustaessa onkin tällä hetkellä erityisen vahva. Se näkyy muotilehdissä, luetteloissa ja mallistoissa, messuilla ja kodeissa. Luonto inspiroi suomalaisia sisustaessa nyt kaikista eniten Suomalaisen Työn Liiton kyselyn mukaan. Luontoa koteihin tuodaan nyt viherkasveilla, väreillä ja materiaaleilla. Muovisten ja valkoisten pintojen sijaan orgaaniset ja luonnolliset materiaalit kuten puu ja kivi kasvattavat suosiotaan. Trendiin liittyy myös ympäristöystävällinen ajattelu. Puu on erinomainen, luonnossa hajoava materiaali. Puu sitoo myös ilmastonmuutosta vauhdittavaa hiiltä. Upeita puuhuonekaluja löytyy käytettyinä kirpputoreilta, huutokaupoista ja netistä. Uusien puupintojen hankinnassa on hyvä suosia kotimaista. Puu onkin jo suomalaisessa DNA:ssa, sillä puuteollisuus on vuosikymmeniä vastannut suurimmista vientituotteistamme ja metsää Suomessa on pinta- alaan suhteutettuna enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Huikeat 73% maastamme on metsän peitossa.

Puupinnat edistävät hyvinvointia

Puupinnat sisätiloissa vaikuttavat tutkimusten mukaan hyvinvointiin positiivisesti. Puulla luonnonmateriaalina on samanlainen rauhoittava vaikutus ihmiseen kuin luonnolla itsellään. Puun terveysvaikutuksia ovat esimerkiksi verenpaineen ja sykkeen laskeminen ja stressihormonien väheneminen. Lisäksi puupintojen on todettu parantavan tilan akustiikkaa ja sisäilman laatua. Puu pyrkii kosteustasapainoon ympäristönsä kanssa imemällä ja luovuttamalla kosteutta. Puupinnat voivat niin ollen tasoittaa sisätilojen ilmankosteuden vaihtelua. Kotoisan ja miellyttävän sisustuksen luomisessa puuelementit ovat siis ylivertaisia. Puupintojen käsittelyssä kannattaa ottaa huomioon pinnoitteen hengittävyys, jottei edellä mainitut hyödyt mene hukkaan.

Trendikäs sisustus puulla

Vuonna 2018 puun oma väri saa näkyä ja sekä tumma että vaalea puu on oikein. Ihastuttavat designtalot joiden sisä- ja ulkoseinät ovat jätetty maalaamatta ja tapetoimatta ovat saaneet huomiota. Sisustuksessa puu näkyy perinteisenä lankkulattiana, kirpparilta löydettynä uniikkina lipastona tai vaikka vaneeripintaisena, modernina kaapistona. Puun pinta saa mielellään olla käsittelemättömän näköistä, lähes matta voimakkaasti lakatun sijaan.

Ellei kotisi pintojen uusiminen tai uusien suurien huonekalujen ostaminen ole ajankohtaista, luonnon pehmeyttä voi tuoda pienemmillä yksityiskohdilla kuten puisilla peilin kehyksillä, puuleikkuulaudalla tai kukkajakkaralla. Modernin, tyylikkään sisutuksen saa sekoittamalla puuta muiden materiaalien kanssa. Sisustusketjujen nettikauppoja selatessa huomaa monien huonekalujen itsessään olevan sekoitus eri materiaaleja. Puuta voi esimerkiksi olla sohvapöydän levy tai tuolien jalat.

Pohjoismaalaiseen minimalistiseen tyyliin luontotrendi istuu hyvin. Suosien selkeätä, yksinkertaista muotoilua, mutta käyttäen murretumpia värejä ja luonnollisia materiaaleja, harmoninen ja rauhallinen kokonaisuus on taattu. Yksi vaalea plywood-puuseinä tuo lämpöä ilman että kepeä, valkoien yleisilme kärsii. Aistikkaan luonnonläheisen lookin saa myös aikaan vaaleahkoilla, harmaanvihreillä seinillä, jotka sopivat hyvin tummien puuhuonekalujen kanssa yhteen. Viimeistele sisustus viherkasveilla, luonnonvalkeilla tekstiileillä ja mustilla mattapintaisilla yksityiskohdilla.