Marjastaja sisustaa kartoilla

Suomi on marjojen ja täten myös marjastajien luvattu maa. Metsistämme löytyy runsain mitoin erilaisia marjalajeja, joista suomalaiset ovat vuosisatojen kuluessa kehittäneet vaikka minkälaisia reseptejä. Jokaisella on oma mielipiteensä siitä, miltä kustakin marjasta (tai niiden sekoituksesta) tehdyn marjapiirakan, mehun, kiisselin ja hillon tulisi parhaimmillaan maistua. Yleensä parhaat reseptit ovat isoäidin tai jopa isoisoäidin peruja.

Varmaa on ainakin se, että marjastaminen on monelle kuin toinen luonto ja kalenterista seurataan tarkasti milloin minkäkin marjan satokausi on meneillään ja kauanko vielä kestää ennen kuin päästään esimerkiksi mustikanpoimintaan. Monelle marjastajalle marjaretken tarkoituksena ei ole vain kerätä ämpäreitä täyteen metsän antimia vaan myös nautiskella kokonaisvaltaisesti koko kokemuksesta. Niinpä marjaan pääsemistä suunnitellaan hartaudella etukäteen ja muistellaan lämmöllä jäljestäpäin. Tästä syystä marjastamisharrastuksen tuominen jollakin tapaa osaksi myös kodinsisustusta on varteenotettava vaihtoehto. Tämä onnistuu helposti ja halvasti esimerkiksi erilaisilla karttajulisteilla.

Karttajulisteet ovat täydellinen valinta marjastajan sisustuselementiksi, sillä niillä on niin estettistä- kuin tunnearvoa. Joskus marjaan tulee lähdettyä pidemmänkin matkan päähän, jolloin erilaiset kartat marjastusalueesta ovat tarpeellisia. Tällaisia karttoja saa esimerkiksi alueen luontokeskuksista tai paikallisesta infopisteestä. Retkellä mukana ollut kartta patinoituu mukavasti käytössä, mikä antaa sille vain entistä enemmän tunnearvoa ja se kaiken lisäksi näyttää kiinnostavammalta seinällä kehyksissä. Se on näin myös hauska keskustelunaloitus samanhenkisten ihmisten kanssa, joilla on varmasti myös omista marjareissuistaan paljon kerrottavaa talon isäntäväelle.

Esimerkiksi Suomen marjalajeista lakka on sellainen, joka kasvaa hyvin rajatulla alueella. Lakka kasvaa enimmäkseen Pohjois-Suomen suoalueilla, joten esimerkiksi Lapinreissu marjojen perässä on muistamisen arvoinen. Voit tehdä matkasta eräänlaisen kuvakollaasin kotisi seinälle. Ripusta seinälle Suomen kartta juliste, johon on haluamallasi tavalla merkitty paikat, joissa matkan aikana marjastitte. Tämän suuremman julisteen ympärille voit lisätä kehystettynä tietyistä paikoista saatuja karttoja, jolloin kollaasin katselija ymmärtää kokonaisvaltaisesti sen, missä marjojenkeruu tapahtui. Lisämielenkiintoa pieneen marjastajan taideseinään tuo metsästä mukana tuodut kasvinäytteet, jotka olet kuivannut ja voit nyt ripustaa seinälle kehyksissä. Myös valokuvat marjaretkestä sopivat hyvin sekaan.

Mihin sinun seuraava marjastusretkesi suuntautuu? Syyskuussa ja lokakuussa poimitaan vielä ainakin esimerkiksi puolukkaa, joten vielä ehdit metsään muistoja luomaan. Toivottavasti sait tästä artikkelista runsaasti vinkkejä luontoharrastukseesi liittyvillä kartoilla sisustamiseksi. Muista säilyttää metsäretkillä käytetyt kartat myöhempää sisustuskäyttöä varten ja hanki kotisi seinälle ainakin yksi hyvälaatuinen Suomen kartta juliste, johon voit vuosien mittaan merkata eri retkiesi kohteet!