Mustikasta on moneksi

Mustikka kuuluu ehdottomasti suomalaisten lempimarjoihin kuuluisasta sanonnasta ”Oma maa mansikka, muu maa mustikka” huolimatta. Tämä pieni sininen marja on jokaisen innokkaan marjanpoimian löydettävissä heinäkuusta, vuodesta riippuen, joskus jopa lokakuuhun asti. Mustikka tarvitsee riittävästi kosteutta menestyäkseen, joten sitä voi löytää tuoreista kangasmetsistä ja muista kosteista ympäristöistä. Suomen metsien olosuhteet ovat yleisesti ottaen suotuisia mustikan kasvulle, joten tätä vitamiinipitoista superruokaa on helppo suurimman osan väestöstä poimia itse talteen. Mutta mitä kaikkea tästä makoisasta ja terveellisestä marjasta voi tehdä?

Jotain mustikan asemasta suomalaisten ruokakulttuurissa kertoo se, että jokaisella on oma käsitys siitä, millainen hyvän mustikkapiirakan tulisi olla. Monet käyttävätkin poimimansa, tai esimerkiksi torilta ostamansa, marjat juurikin piirakan valmistamiseen. Syötkö piirakan jäätelöllä vai vaniljakastikkella? Tästäkin on monta eri mielipidettä. Toinen mustikoista valmistettava kestosuosikki on mustikkakiisseli, joka syntyy käden käänteessä ja kelpaa varmasti jokaiselle. Mustikkakiisseli sopii loistavasti esimerkiksi aamupuuron kaveriksi niin kylmänä kuin kuumana. Nuoremmat sukupolvet eivät välttämättä aina ole kuulleet siitä, että mustikoita on perinteisesti syöty yhdessä maidon kanssa, ja yhdistelmä on kokeilemisen arvoinen. Kysy vanhemmiltasi tai isovanhemmiltasi, ovatko he syöneet mustikkamaitoa lapsena.

Ennen mustikan terveysvaikutuksiin ei ole niin kiinnitetty huomiota, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana marjaa on alettu kutsua jopa superruoaksi. Jo kauan on tietysti puhuttu mustikan suotuisista vaikutuksista näköön, mutta nykyään moni tietää marjan tepsivän esimerkiksi syövän ja sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn. Tästä syystä mustikkaa syödään yhä enemmän sellaisenaan, ja varsinkin kuumentamattomana, jotta sen terveydelliset vaikutukset säilyisivät mahdollisimman optimaalisina. Voit valmistaa mustikoista esimerkiksi terveellisen aamusmoothien sekoittamalla niitä vaikkapa rahkan, banaanin ja kaurahiutaleiden sekaan. Kesällä voit käyttää jäisiä mustikoita drinkeissä jaapalojen tapaan, ja saat näin nautittua marjan positiivisista vaikutuksista terveyteesi ja lisäksi juomasi pysyy viileänä!

Tiesitkö, että mustikoista voi myös valmistaa viiniä? Vaikka tämän erityisen alkoholijuoman valmistus muistuttaa hyvin paljon perinteisten rypäleviinien valmistusta, niitä kutsutaan yleisesti marjaviineiksi. Yksi eroavaisuus rypäleviineihin nähden on myös se, että marjaviini on parasta juoda enintään kolmen vuoden sisällä sen pullotuksesta. Jos sinusta ei ole viinintekijäksi, voit tietysti valmistaa ihan vain tuttua ja turvallista, mutta niin herkullista, mustikkamehua kotikeittiössäsi. Mehu sopii hyvin esimerkiksi erilaisten alholipitoisten drinkkien pohjaksi.

Joko odotat malttamattomasti mustikkaan pääsyä? Toivottavasti sait tästä postauksesta runsaasti inspiraatiota ja ideoita, jotta saat marjoistasi varmasti parhaan hyödyn irti. Kokeile rohkeasti uusia käyttötarkoituksia tai vaikkapa jotakin uutta mustikkapiirakkareseptiä!