Puutarha helposti uuteen uskoon pienkuormaajan avulla

Kaunis ja hyvin suunniteltu puutarha on talon kaunistus, ja siellä on mukava viettää aikaa ystävien kanssa seurustellen tai yksin hyvän kirjan parissa. Retuperällä oleva piha, jossa huonosti hoidettu nurmikko toimii lähinnä ylimääräisenä varastotilana, ei kuitenkaan houkuttele ketään.

Usein pihan kaunistamisen esteenä ei ole tahdon puute, vaan ylivoimaiselta vaikuttava urakka, johon on vaikea varata riittävästi aikaa. Pienemmässäkin projektissa tarvitsee yleensä ainakin kaivaa maata tai siirrellä ja nostella painavia materiaaleja. Kun ideoiden toteuttamisen esteenä ovat tällaiset käytännön seikat, kannattaa yksinkertaisesti vuokrata hommaan sopiva työkone.

Vaativammat maanrakennustyöt on tietenkin syytä jättää ammattilaisille. On järkevää vuokrata kaivinkone ja ammattitaitoinen kuljettaja hoitamaan salaojitukset ja muut isommat työt. Pienempiin hommiin sopii kuitenkin hyvin pienkuormaaja, jota kuka tahansa oppii helposti käyttämään.

Lampi, huvimaja vai jotain muuta?

Klassinen puutarhaelementti on lampi, jonka paras puoli on sen täydellinen mukautuvuus mihin tahansa kokoon tai muotoon. Pienkuormaajalla sinun on helppo kaivaa juuri toiveidesi mukaista lampea varten kuoppa, jonka täyttämiseen ja koristeluun löydät tarvittaessa ideoita netistä. Esimerkiksi reunuskivien asettelu on mukavaa puuhaa, johon voit ottaa perheen pienimmätkin mukaan.

Ihan kaikenlaisilla pihoilla lampi ei tietenkään ole vaihtoehto. Näin on esimerkiksi rinnepihalla, joka kannattaa yleensä pengertää eri tasoihin. Ihanteellinen tasojen määrä riippuu rinteen jyrkkyydestä. Kaivinkoneella pengerrys sujuu helposti ja nopeasti, ja tulos on siisti.

Jos tontilla on paljon tilaa, saatat olla kiinnostunut myös huvimajan rakentamisesta. Rakennusmateriaalien siirtoon tai mahdollisten valmiiden elementtien nosteluun voit käyttää pienkuormaajan trukkipiikkejä tai muuta tarkoitukseen sopivaa työvälinettä. Jos et ole kokenut rakentaja, huvimaja on sopivan pieni projekti aloittamiseen. Neuvoja alkuun päästäksesi voit kysyä vaikka rakennustarvikkeita myyvästä liikkeestä. Kun huvimaja on valmis ja tulee maalaamisen aika, voit vapaasti päästää luovuutesi valloilleen.

Suunnittele ja säästä

Mikäli päätät sekä kaivaa lammen että rakentaa huvimajan – tai tehdä muita töitä vuokrakoneella – yritä suunnitella projektien ajoitus niin, että voit hoitaa samalla kertaa kaikki kaivuu- ja nostotyöt. Työkoneita vuokrataan useimmiten vuorokausien tai viikkojen mukaan, joten säästät rahaa välttämällä monen eri vuokrauskerran loppuun jäävät puolikkaat päivät.

Kaivinkoneen tai pienkuormaajan avulla säästät aikaa ja vaivaa ja saat luotua itsellesi unelmiesi puutarhan, jossa kelpaa järjestää vaikka trendikkäät rapujuhlat.